Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία στην Αθήνα

Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία στην Αθήνα

Σπάνια εκθέματα, βιωματικά σεμινάρια και πολλές εκπλήξεις περιμένουν όσους θελήσουν να ανακαλύψουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων Κινέζων.

Μία πολύ σημαντική έκθεση εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Αθήνα και περιμένει μικρούς και μεγάλους επισκέπτες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τα αξιοθαύμαστα επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού.

Η «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» διοργανώνεται στο Μουσείο Ηρακλειδών και συγκεντρώνει σημαντικά εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου από όλο το φάσμα των επιστημών (μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, ιατρική, φαρμακευτική, αστρονομία, γεωφυσική, μηχανολογία κ.ά.).

Οι τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες της έκθεσης είναι οι: Αστρονομία και Μέτρηση του χρόνου, Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός, Υφαντουργία και Κέντημα, Κατασκευή χαρτιού και Εκτύπωση. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά σπουδαίες εφευρέσεις, όπως το κινεζικό άροτρο (ηλικίας 5.000 ετών), τον πρώτο σεισμογράφο (του 132 μ.Χ.), τον πρόδρομο του οδομέτρου, την πρώτη χειράμαξα και πολλά ακόμη.

2017_09_23b-O

Photo credit: Μουσείο Ηρακλειδών

Προγράμματα για μαθητές και βιωματικές δραστηριότητες

Ειδικά για τους μαθητές προσφέρονται ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο τη βέλτιστη κατανόηση της κινεζικής κουλτούρας και επιστημονικής αντίληψης σε σύγκριση με την ελληνική.

Εξάλλου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις (π.χ. κατασκευή χαρτιού, παραδοσιακή τυπογραφία, φροτάζ [η τέχνη της αποτύπωσης σχεδίων σε χαρτί], υφαντική τέχνη κ.α.].

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο επίσημο site του Μουσείου Ηρακλειδών.

Photo credit: Μουσείο Ηρακλειδών

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.