Άραγε, οι γάτες μας καταλαβαίνουν πότε τους μιλάμε;

Άραγε, οι γάτες μας καταλαβαίνουν πότε τους μιλάμε;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι οικόσιτες γάτες ανταποκρίνονται στη φωνή των ιδιοκτητών τους, ιδιαίτερα όταν τους απευθύνονται σε παιχνιδιάρικο τόνο.

Κάθε γατογονέας θα σας διαβεβαιώσει ότι έχει τον δικό του κώδικα επικοινωνίας με το αγαπημένο του κατοικίδιο. Του απευθύνεται, και το αιλουροειδές όσο ανεξάρτητο κι αν θέλει να δείχνει, θα ανταποκριθεί.

final_catstalk1

Photo credit: Free to use from Pexels

Πώς θα καταλάβετε πόσο έξυπνη είναι η γάτα σας; Διαβάσετε περισσότερα στο άρθρο «Νοημοσύνη γάτας: Οι μέθοδοι για να την ανακαλύψετε».

Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι όντως οι γάτες μπορούν να διακρίνουν από τον τόνο της φωνής του αφεντικού τους αν απευθύνεται στις ίδιες ή σε κάποιον άνθρωπο που βρίσκεται στο χώρο.

Ψιτ γατούλα

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να υιοθετούν έναν παιχνιδιάρικο, ίσως και τραγουδιστό τόνο όταν μιλούν σε βρέφη, μικρά παιδιά αλλά και στα κατοικίδιά τους. Στο πλαίσιο αυτό, μία ομάδα ερευνητών από Πανεπιστήμιο Nanterre στο Παρίσι, αποφάσισαν να μελετήσουν πώς αντιδρούν οι γάτες όταν τους μιλούν «μωρουδιακά».

Ειδικότερα, οι ερευνητές κατέγραψαν τις αντιδράσεις 16 μικρών αιλουροειδών σε ηχογραφημένα μηνύματα τόσο των ιδιοκτητών τους όσο και αγνώστων. Οι αντιδράσεις συνίσταντο σε μεταβολές της συμπεριφοράς των ζώων: Παραδείγματος χάρη κούνημα των αυτιών ή της ουράς, αιφνίδια διακοπή της δραστηριότητάς τους ή διαστολή στις κόρες των ματιών. Οι αντιδράσεις αυτές υποδηλώνουν ότι κάποιος ήχος είχε τραβήξει την προσοχή τους.

Photo credit: Free to use from Pexels

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γάτες γενικά αδιαφορούσαν στο άκουσμα μίας άγνωστης φωνής. Ωστόσο, ακούγοντας τη φωνή του ιδιοκτήτη τους ανταποκρίνονταν, δείχνοντας μάλιστα αυξημένη προσοχή.

Επιπρόσθετα, επιδείκνυαν αυξημένο ενδιαφέρον όταν το αφεντικό τους τούς μιλούσε «μωρουδιακά» ή στον δικό τους κώδικα. Από την άλλη, αδιαφορούσαν όταν ένας ξένος χρησιμοποιούσε αυτόν τον τόνο ή όταν ο ιδιοκτήτης τους μιλούσε με τον ίδιο τρόπο απευθυνόμενος σε έναν άνθρωπο.

Οι γάτες δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους

Παρόλο που οι γάτες γενικά αντιμετωπίζονται ως ιδιαιτέρως ανεξάρτητα πλάσματα, τα συμπεράσματα των ερευνητών, αποτελούν έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα σειράς μελετών που καταδεικνύουν ότι οι σχέσεις των αιλουροειδών με τους ιδιοκτήτες τους βασίζονται σε ισχυρούς δεσμούς.

final_catstalk3

Photo credit: Free to use from Pexels

Εάν μόλις αποφασίσατε να υιοθετήσετε ένα νεογέννητο ή αδέσποτο γατάκι, η εκπαίδευσή του είναι απαραίτητη για την ομαλή «συγκατοίκησή» σας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Εκπαίδευση γάτας: Γιατί είναι απαραίτητη και πώς να την κάνετε».

Όπως επισημαίνουν στην έρευνά τους, αν και για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι οι γάτες είναι ανεξάρτητα ζώα, τα οποία προσδοκούν από τον άνθρωπο μόνο τροφή και καταφύγιο, το γεγονός ότι αντιδρούν μόνο στη φωνή του αφεντικού τους, και όχι σε οποιονδήποτε τις φωνάζει ή τους μιλάει, στηρίζει τη θεωρία ότι και οι γάτες δημιουργούν έντονους συναισθηματικούς δεσμούς.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.