Αντιμετώπιση της κατάθλιψης με τη βοήθεια μαγνητικών παλμών

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης με τη βοήθεια μαγνητικών παλμών

Σε μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ένας νέος τύπος διέγερσης του εγκεφάλου με μαγνητικούς παλμούς έφερε ταχεία ύφεση – σχεδόν στο 80% των συμμετεχόντων με σοβαρή κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή ασθένεια παγκοσμίως, η οποία επηρεάζει περίπου το 3,8% του πληθυσμού, ποσοστό το οποίο ανέρχεται σε 5,0% μεταξύ των ενηλίκων και 5,7% μεταξύ όσων έχουν περάσει τα 60. Ειδικότερα για τη χώρα μας, τα στοιχεία είναι αρκετά αποθαρρυντικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 5 χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης διεθνώς, με συχνότητα εμφάνισης 5,7% στον γενικό πληθυσμό.

final_depression1

Photo credit: Free to use (CC0) from Pexels

Η πρωτοποριακή μελέτη του Στάνφορντ είναι ιδιαίτερα υποσχόμενη για ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. Διαβάστε για παλαιότερη σχετική μελέτη του διακεκριμένου Πανεπιστημίου στο άρθρο «Αντιμετώπιση κατάθλιψης με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης».

Κι ενώ πολλοί από τους ασθενείς που αναζητούν βοήθεια, καταφέρνουν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία τους μέσω συνεδριών ή φαρμακευτικής αγωγής, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν βοηθιούνται επαρκώς από τις υπάρχουσες θεραπείες. Ωστόσο, σε μια πρόσφατη μελέτη από το την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατάθλιψης με τη χρήση διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, καταγράφηκε σημαντική βελτίωση για το79% των συμμετεχόντων.

Το Άγιο - SAINT θεραπευτικό πρωτόκολλο

Η θεραπευτική μέθοδος που ακολουθήθηκε από τους ερευνητές του Στάνφορντ ονομάζεται Stanford Accelerated Intelligent Neuromodulation Therapy (SAINT). Πρόκειται για μία εντατική θεραπεία διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, που εξατομικεύεται βάσει του προφίλ του ασθενή: οι μαγνητικοί παλμοί που λαμβάνει καθώς και ο ρυθμός της θεραπείας εξαρτώνται από το νευροκύκλωμά του.

Μέσω του θεραπευτικού πρωτοκόλλου SAINT κάθε ασθενής λαμβάνει εξατομικευμένη θεραπεία με μαγνητικούς παλμούς.

final_depression2

Photo credit: Medgadget

Στη μελέτη συμμετείχαν 29 άτομα με βαριά κατάθλιψη, δηλαδή ανθεκτική σε παραδοσιακά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν τη θεραπεία SAINT, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε μία εικονική διαδικασία η οποία μιμήθηκε την πραγματική. Μετά από πέντε ημέρες, το 78,6% των συμμετεχόντων στην ομάδα θεραπείας δεν αντιμετώπιζαν πλέον κατάθλιψη, ενώ η ύφεση διήρκεσε για αρκετούς μήνες. Οι μόνες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν προσωρινή κόπωση και πονοκέφαλοι.

Video credit: Tianqiao & Chrissy Chen Institute

Ο επικεφαλής της μελέτης παρουσιάζει το SAINT για τη θεραπεία της βαριάς κατάθλιψης. Ωστόσο, για ηπιότερα προβλήματα, η σύγχρονη ψυχολογία θεωρεί ότι η ευτυχία είναι μια συνήθεια που μπορείτε να καλλιεργήσετε. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πώς να σκέφτομαι θετικά "χακάροντας" το μυαλό μου».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, επίκουρο καθηγητή ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Στάνφορντ, Νόλαν Γουίλιαμς, το νέο αυτό θεραπευτικό πρωτόκολλο λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ είναι μη επεμβατικό. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για ασθενείς με βαριά κατάθλιψη: «Θέλουμε να το μεταφέρουμε σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και ψυχιατρικές πτέρυγες όπου μπορούμε να θεραπεύσουμε άτομα που βρίσκονται σε ψυχιατρική έκτακτη ανάγκη. Κατά την περίοδο αμέσως μετά τη νοσηλεία υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτοκτονίας».

Η έρευνα συνεχίζεται, δεδομένου ότι απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα του πρωτοκόλλου, καθώς και η σύγκρισή του με άλλες θεραπείες. Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα κάνουν τους επιστήμονες να αισιοδοξούν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.