Η Κίνα, ως η πλέον φιλόδοξη από όλες, αποφάσισε ότι για να λύσει το πρόβλημά της θα δημιουργήσει ένα «ποτάμι» στον ουρανό της! Το απίστευτα τολμηρό έργο Tianhe (Ουράνιος Ποταμός), το οποίο ανακοινώθηκε το 2018, στόχευε στην κατασκευή ενός μόνιμου εναέριου υδάτινου διαδρόμου έκτασης 1,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου στο μέγεθος της Αλάσκας!
Το σχέδιο προέβλεπε την εγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων θαλάμων καύσης ιωδιούχου αργύρου στις τραχιές κορυφογραμμές του Θιβέτ, προκειμένου να προκαλούνται συνεχώς βροχές, οι οποίες μέσω των ποταμών θα ανακατευθύνονταν στις ξηρότερες βόρειες πεδιάδες της Κίνας. Ωστόσο, η αποσιώπηση της έκβασής του από τα επίσημα κανάλια του Πεκίνου, έχουν οδηγήσει την –εκτός Κίνας– επιστημονική κοινότητα στο συμπέρασμα ότι το μεγαλεπήβολο αυτό έργο ουδέποτε ευοδώθηκε.
Ποιοι και γιατί μας ψεκάζουν;
Από την άλλη, δεδομένου ότι το cloud seeding συνίσταται στην απελευθέρωση αόρατων χημικών ουσιών στην ανοιχτή ατμόσφαιρα, η τεχνολογία αυτή αναπόφευκτα έγινε πόλος έλξης κάθε είδους θεωριών συνωμοσίας.
Η πλέον διαδεδομένη από αυτές είναι η πεποίθηση ότι πίσω από τη σπορά νεφών κρύβονται σκόπιμοι ψεκασμοί από κυβερνήσεις ή άλλα «σκοτεινά κέντρα» προκειμένου να ελέγξουν τους πληθυσμούς και να χειραγωγήσουν την παγκόσμια πολιτική. Αντίστοιχοι ισχυρισμοί, άλλωστε, διακινήθηκαν παλαιότερα και στη χώρα μας, ακόμα και μέσα στο Κοινοβούλιο, σε ό,τι αφορά τα ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα – παρότι εύκολα αποδεικνύεται ότι προέρχονται από τους υδρατμούς νερού που συμπυκνώνονται στις εξατμίσεις των κινητήρων τους.
Κάθε φορά, λοιπόν, που ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο λαμβάνει χώρα κοντά σε μια επιχείρηση σποράς νεφών, οι συνωμοσιολόγοι έχουν την τιμητική τους. Όπως παραδείγματος χάρη συνέβη το 2024, όταν το Ντουμπάι επλήγη από καταστροφικές βροχοπτώσεις, τέτοιας έντασης που δεν είχε καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της χώρας. Επειδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν ένα ενεργό πρόγραμμα σποράς νεφών, οι «φανατικοί» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την καταστροφή.