Πώς το Ανάποδο Περπάτημα Ωφελεί την Υγεία

Πώς το Ανάποδο Περπάτημα Ωφελεί την Υγεία

Μπείτε στη νέα χρονιά κάνοντας «ένα βήμα προς τα πίσω» και ασκηθείτε περπατώντας με πρόσθετα οφέλη για την υγεία σας.

Η σωματική δραστηριότητα δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Ακόμα και ένας γρήγορος, καθημερινός περίπατος διάρκειας 10-20 λεπτών μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σας. Επίσης, θα σας βοηθήσει να «πιάσετε» τον στόχο των τουλάχιστον 150 λεπτών αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα που συνίσταται για τους ενήλικες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

final_walk1

Photo credit: Free to use from Pexels

Το περπάτημα είναι η ιδανική δραστηριότητα όχι μόνο για το σώμα αλλά και για το μυαλό. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Περπάτημα: Τα οφέλη του και στην εποχή της πανδημίας».

Για τους περισσότερους, το περπάτημα είναι κάτι που κάνουμε αυτόματα. Δεν απαιτεί συνειδητή προσπάθεια, με αποτέλεσμα να «προσπερνάμε» τα οφέλη του για την υγεία. Ωστόσο, τι συμβαίνει αν σταματήσουμε το μηχανικό περπάτημα –στον αυτόματο πιλότο– και δοκιμάσουμε να περπατήσουμε ανάποδα, δημιουργώντας μία πρόκληση τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλό μας;

Τι συμβαίνει όταν περπατάμε

Το περπάτημα, είναι μία διαδικασία περισσότερο περίπλοκη απ’ όσο συνειδητοποιούμε. Απαιτεί τριπλό συντονισμό: Πρώτον, μεταξύ του συστήματος της όρασής μας. Δεύτερον, του αιθουσαίου συστήματος (ή συστήματος της ισορροπίας), το οποίο πληροφορεί το μυαλό μας για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με τον χώρο και τα αντικείμενα γύρω μας και επηρεάζεται από κάθε κίνηση του κεφαλιού μας.

Και τρίτον, του ιδιοδεκτικού συστήματος, το οποίο μας βοηθάει να έχουμε επίγνωση του σώματος μας. Χάρη σε αυτό, γνωρίζουμε πού βρίσκεται το κάθε μέλος του σώματος μας σε σχέση με τα υπόλοιπα, αλλά και πώς κινούνται το ένα σε σχέση με το άλλο.

Photo credit: Free to use from Pexels

Όταν περπατάμε προς τα πίσω, χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου ο εγκέφαλος να επεξεργαστεί τις επιπλέον απαιτήσεις για τον συντονισμό των τριών αυτών συστημάτων. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αγαπάει τις προκλήσεις, η αυξημένη δυσκολία του ανάποδου περπατήματος έχει και πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Τα πρόσθετα οφέλη του ανάποδου περπατήματος

Το βέβαιο είναι ότι εφόσον αποφασίσετε να δοκιμάσετε το ανάποδο περπάτημα θα βελτιώσετε σταδιακά τη σταθερότητα και την ισορροπία σας. Σύμφωνα με έρευνα, το περπάτημα προς τα πίσω μπορεί να βελτιώσει το βάδισμα εν γένει, δηλαδή και προς τα εμπρός, καθώς και την ισορροπία για υγιείς ενήλικες αλλά και άτομα που αντιμετωπίζουν θέματα οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα. Παράλληλα, επειδή απαιτεί πιο σύντομα και συχνά βήματα, το περπάτημα προς τα πίσω ενισχύει την αντοχή των μυών στο κάτω μέρος του ποδιού, ελαττώνοντας την επιβάρυνση των αρθρώσεων.

final_walk3

Photo credit: Free to use from Pexels

Το χειμώνα, εκτός από το περπάτημα και το τρέξιμο στο κρύο μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία σας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τρέξιμο το Χειμώνα: Οι λόγοι για να το καθιερώσετε».

Στα θεραπευτικά οφέλη του ανάποδου περπατήματος συγκαταλέγεται και η καλύτερη υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης: Στο πλαίσιο αυτό, όπως προέκυψε από πρόσφατη μελέτη, αποτελεί μια ιδιαίτερα ευεργετική άσκηση για άτομα με χρόνιο πόνο στη μέση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα αμερικανικής έρευνας, φαίνεται ότι το ανάποδο περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικό –σε σχέση με το κανονικό– στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, καθώς συνεπάγεται 40% υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας από την πλευρά του περιπατητή.

Πώς να ξεκινήσετε

Το περπάτημα προς τα πίσω ακούγεται απλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολο. Όταν περπατάτε ανάποδα, είναι πιο πιθανό να μην αντιληφθείτε πιθανά εμπόδια και κινδύνους. Επομένως για λόγους ασφάλειας, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε σε εσωτερικούς χώρους μέχρι να εξοικειωθείτε με αυτού του είδους την άσκηση.

Τρία βασικά tips:

  • Αντισταθείτε στην επιθυμία να περιστρέψετε το σώμα σας και να κοιτάξετε πάνω από τον ώμο σας.
  • Κρατήστε το κεφάλι και το στήθος σε όρθια θέση.
  • Κάντε κάθε βήμα προς τα πίσω ξεκινώντας από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού: Πατήστε το πέλμα στο έδαφος με φορά από τα δάχτυλα προς την στη φτέρνα.

Video credit: Balance Pros

Όταν αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και αισθανθείτε ασφαλείς να περπατάτε προς τα πίσω, μπορείτε να αρχίσετε να επιταχύνετε το ρυθμό σας, να το δοκιμάσετε σε διάδρομο ή ακόμα και να βγείτε σε εξωτερικούς χώρους με άπλα και χωρίς εμπόδια.

Καλό περπάτημα!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.