5 τρόποι που τα drones αλλάζουν τον κόσμο

5 τρόποι που τα drones αλλάζουν τον κόσμο

Τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα που μεταμορφώνουν και διευκολύνουν την καθημερινότητά μας.

Πολλές από τις προβλέψεις των φουτουριστών και των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας έχουν διαψευστεί εμφατικά από την πραγματικότητα. Κοντεύουμε, ας πούμε στο 2020 και δεν πηγαίνουμε ακόμη για τριήμερο στη Σελήνη. Ούτε βέβαια τηλεμεταφερόμαστε στην άλλη άκρη του κόσμου. Άλλες προβλέψεις όμως έχουν επιβεβαιωθεί με εντυπωσιακή ακρίβεια, νωρίτερα μάλιστα από τα προσδοκώμενα λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα που έχουν κωδικοποιηθεί κάτω από την ευρύτερη ομπρέλα του όρου «drone» (στη χώρα μας ονομάζονται επίσημα ΣμηΕΑ [Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών] αν και ελάχιστοι χρησιμοποιούν τον όρο.

Δεν πρόκειται, βέβαια, για νέα ανακάλυψη, αλλά για μια τεχνολογία που ωρίμασε απότομα, δίνοντας αναρίθμητες υλοποιήσεις. Όπως προκύπτει από πολλές σχετικές αναλύσεις δεν πρόκειται για hype ή πρόσκαιρη μόδα. Τα drones δεν εξαντλούνται στα φαντεζί παιδικά τηλεκατευθυνόμενα (που, μεταξύ μας, απολαμβάνουν ιδιαίτερα και οι ενήλικοι). Ούτε πρόκειται για ένα ακριβό αξεσουάρ για τους λάτρεις της φωτογραφίας. Τα drones αναμένεται να αποτελέσουν πυλώνα παγκόσμιας ανάπτυξης σε σειρά τομέων. Το εν δυνάμει οικονομικό όφελος από τη χρήση τους μόνο για την επόμενη πενταετία εκτιμάται σε πάνω από 120 δισ. δολάρια, ενώ μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 100.000 θέσεις εργασίας.

Ποιοι κλάδοι όμως θα επηρεαστούν περισσότερο; Και ποιοι τομείς θα αλλάξουν ανεπανόρθωτα από τη χρήση drones;

Parrot

Photo credit: Parrot

Γεωργία και κτηνοτροφία

Η λεγόμενη «γεωργία ακριβείας» εκκινεί από τη χρήση της τεχνολογίας για την αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών και της παράλληλης εξοικονόμησης κόστους και πόρων. Βασικός πυλώνας της είναι τα drones μέσω των αεροφωτογραφιών και όχι μόνο. Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει την εύκολη και οικονομικά προσιτή τοποθέτηση πολυφασματικών αισθητήρων απεικόνισης σε drones – ακόμη και σε καταναλωτικά μοντέλα που μπορούν να αποκτήσουν και να χειρίζονται οι ίδιοι οι αγρότες. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να ελέγχουν καθημερινά τις εκτάσεις τους, να αξιολογούν την υγεία των καλλιεργειών και των ζώων τους ή να επιθεωρούν τις καιρικές συνθήκες, και στη συνέχεια να λαμβάνουν τις απαιτούμενες αποφάσεις.

Πιο εξελιγμένα μοντέλα μπορούν να αποτυπώσουν λεπτομερείς χάρτες των καλλιεργειών και του εδάφους με πρωτόγνωρη λεπτομέρεια μέσω αεροφωτογραφιών, ούτως ώστε να βελτιστοποιούν τα συστήματα άδρευσης, λίπανσης και φυτοπροστασίας, αλλά και να επιθεωρούν για τυχόν βλάβες των εξοπλισμό. Τα drones δε που ενσωματώνουν θερμικές κάμερες επιτρέπουν στους κτηνοτρόφους να παρακολουθούν από ψηλά τα κοπάδια ακόμη και από απόσταση.

Μία χρήση που αναμένεται να επεκταθεί πολύ σύντομα σε πολλές χώρες είναι οι αεροψεκασμοί μέσω drones. Λόγω κόστους και ασφάλειας, είναι βέβαιο ότι αρκετοί φορείς, συνεταιρισμοί και μεμονωμένοι αγρότες θα στραφούν στη λύση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών προκειμένου να ψεκάζουν αποτελεσματικότερα και οικονομικότερα τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Video credit: DJI

Μια εντυπωσιακή ιδέα: Τα UAVs της DroneSeed ξεκίνησαν για να αξιοποιηθούν σε αγροτικές καλλιέργειες, αλλά εξελίχθηκαν σε υπερσύγχρονα ιπτάμενα οχήματα που μπορούν να αναλάβουν εξ ολοκλήρου αναδασώσεις. Ειδικά μετά από πυρκαγιές, το DroneSeed μπορεί να φυτεύσει νέα δέντρα, να επιθεωρήσει τη βλάστηση, αλλά και να ψεκάσει για φυτοπροστατευτικούς λόγους. Παράλληλα, συλλέγουν πολύτιμα δεδομένα που βοηθούν στη μελλοντική προστασία των δασικών εκτάσεων.

Photo credit: Amazon

Λιανικό εμπόριο & παραδόσεις

Δεν είναι μόνο η Amazon που παρέδωσε ήδη με drone το πρώτο δέμα σε καταναλωτή τον Δεκέμβριο του 2016, και σκοπεύει στο απώτερο μέλλον να παραδίδει τα περισσότερα δέματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το σύνολο σχεδόν των εταιρειών παραδόσεων πειραματίζονται με drones που μεταφέρουν (ή και παραδίδουν) προϊόντα κάθε είδους.

Η UPS για παράδειγμα, τεστάρει το HorseFly UAV, ένα ιπτάμενο όχημα με αυτονομία μισής ώρας που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δέματα βάρους έως πέντε κιλών. Η DHL με το Parcelcopter εστιάζει κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές και σε περιπτώσεις που ακραίες καιρικές συνθήκες εμποδίζουν τα συμβατικά και επανδρωμένα οχήματα να προσεγγίσουν.

Δοκιμές πραγματοποιούνται και εκτός ΗΠΑ, με πιο χαρακτηριστική τη Rakuten που σε συνεργασία με τον γίγαντα του λιανεμπορίου ΑΕΟΝ τεστάρει στην Ιαπωνία νέα delivery drones. Η κινεζική JD.com ακολουθεί αντίστοιχα βήματα, με πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα αφού τα drones της παραδίδουν δέματα βάρους έως 30 κιλών με ταχύτητες που φτάνουν τα 100 χλμ./ ώρα. Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στον συγκεκριμένο τομέα.

Μια εντυπωσιακή ιδέα: To 2016 ένα εστιατόριο της Domino’s Pizza στη Νέα Ζηλανδία παρέδωσε με μη επανδρωμένο σκάφος μία πίτσα σε πελάτη. Η εταιρεία εξέφρασε την πρόθεση να επεκτείνει το concept και σε άλλες περιοχές, ενώ στην Ισλανδία εγκαινιάστηκε μια αντίστοιχη υπηρεσία από τη Flytrex.

Oι περιορισμοί στη νομοθεσία για πτήσεις σε αστικά περιβάλλοντα και ειδικά σε χαμηλά υψόμετρα, φαίνεται όμως, ότι δεν θα επιτρέψουν την άμεση επέκταση. Το ίδιο υποθέτουμε και για τη χώρα μας λόγω της αυστηρής νομοθεσίας.  

Τα χαρτονένια drones με πολύ φθηνά ηλεκτρονικά μέρη, μπορούν να πετάξουν σε μεγάλη ακτίνα και να παραδώσουν φάρμακα και άλλα είδη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Photo credit: Otherlab

Otherlab-Paper-Drone

Αμυντική βιομηχανία

Τα UAV χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια από την αμυντική βιομηχανία, και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η χρήση τους θα εντατικοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Πρόκειται βέβαια για μια αυτόνομη κατηγορία με την αγορά να ξεπερνά σε αξία τα $80 δισ. τα επόμενα χρόνια.

Εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι μη επανδρωμένων αεροσκαφών χρησιμοποιούνται ήδη από στρατιωτικές μονάδες σε όλο τον κόσμο κυρίως για επιτήρηση, αλλά και για επιχειρήσεις (αμυντικές και επιθετικές). Ο ελληνικός στρατός χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη εδώ και δεκαετίες, με πιο γνωστά τα UAVs «Πήγασος Ι & ΙΙ» που κατασκευάζονται από την ΕΑΒ. H Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία συμμετέχει μάλιστα στην κοινοπραξία που αναπτύσσει το νέο ευρωπαϊκό μαχητικό UAV nEUROn, σε συνεργασία με τις Dassault Aviation, Alenia Aermacchi, Saab, EADS-CASA και RUAG.

Μια εντυπωσιακή ιδέα: H Boeing παρουσίασε το MQ-25, ένα μη επανδρωμένο stealth αεροσκάφος ανεφοδιασμού που μπορεί να επιχειρήσει σχεδόν σε όλες τις συνθήκες. Ήδη, επικράτησε στον διαγωνισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και η Boeing δηλώνει ότι είναι έτοιμο για απογείωση.

Video credit: Boeing

Χαρτογράφηση ωκεανών

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται περίπου το 85% του βυθού των ωκεανών παραμένει αχαρτογράφητο. Παρά την αναντίρρητη σημασία της θάλασσας για την ανθρωπότητα, το υψηλό κόστος δεν επέτρεπε ως σήμερα την πλήρη και λεπτομερή χαρτογράφηση. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει εντυπωσιακά με τη συνδρομή των drones.

Οι αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που προσφέρουν οι κάμερες και τα δεδομένα των αισθητήρων που ενσωματώνουν ορισμένα drones επιτρέπουν την προσομοίωση μιας πολυδάπανης διαδικασίας χαρτογράφησης του βυθού – χρήσιμη τόσο για ειδικούς επιστήμονες όσο και για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μια εντυπωσιακή ιδέα: O οργανισμός Xprize προσφέρει συνολικά έπαθλα $7 εκατ. στις ομάδες που θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να εξερευνήσουν τους βυθούς των ωκεανών. Η τελική φάση του διαγωνισμού μάλιστα οργανώθηκε στην Καλαμάτα και σύντομα αναμένουμε τα αποτελέσματα, που προβλέπονται αν μη τι άλλο εντυπωσιακά. 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.